Στις 19 Ιανουαρίου 2022 οι Δεσμοί της Σελήνης αλλάζουν ζωδιακό άξονα.  Oι Δεσμοί της Σελήνης είναι δύο νοητά σημεία που βρίσκονται εκεί που η τροχιά της Σελήνης τέμνει την ελλειπτική, δηλαδή το ετήσιο μονοπάτι που ακολουθεί ο ήλιος στην ουράνια σφαίρα.

Οι Δεσμοί έχουν βαρύνουσα σημασία μέσα στη θεωρία της Εξελικτικής Αστρολογίας, γιατί αν και δεν είναι πλανητικά σώματα, εντούτοις συμβολίζουν τα πνευματικά μαθήματα που έχουμε να πάρουμε συλλογικά σαν ανθρωπότητα και ατομικά μέσα από το χάρτη μας ο καθένας. Φέρουν με άλλα λόγια ιδιαίτερο συμβολισμό που αφορά τις μνήμες και τις συνήθειες που κουβαλάμε (ο Νότιος Δεσμός) αλλά μας δείχνουν και το δρόμο της εξέλιξης (ο Βόρειος Δεσμός) μέσα από τα στοιχεία του κάθε ζωδίου στο οποίο βρίσκονται ή περνάνε. Στο ζώδιο που βρίσκεται ο Νότιος Δεσμός είναι καλύτερο –αν και δύσκολο- να αφήνουμε πίσω μας υπερβολικά στοιχεία της σκοτεινής του πλευράς και στο ζώδιο που βρίσκεται ο Βόρειος να αγκαλιάζουμε – αν μπορούμε- στοιχεία της ανώτερης προοπτικής του.

Οι Δεσμοί διασχίζουν το Ζωδιακό Κύκλο προς τα πίσω, οπότε παρατηρούμε ότι τον προηγούμενο 1,5 χρόνο  βρίσκονταν στον άξονα Τοξότη- Διδύμων. Δε χρειάζεται να αναφέρω τα γεγονότα του τελευταίου 1,5 χρόνου , ποιος δεν τα βίωσε έντονα άλλωστε; θα πω μόνο ότι αυτός ο άξονας είναι άξονας μαθητείας. Όταν οι Δεσμοί περνάνε στον άξονα Τοξότη Διδύμων κάτι έχουμε να μάθουμε. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε να μάθουμε ότι δεν είναι ολοκληρωμένη γνώση να προσπαθούμε να βρούμε νόημα ενώνοντας δυο –τρεις τελείες και νομίζοντας ότι έχουμε την απάντηση σε όλα. Είχαμε να μάθουμε ότι η υπερβολική ταύτιση με τα πιστεύω μας οδηγεί σε δογματισμό και ότι πολλές φορές η υπερβολική σιγουριά για την πίστη μας αυτή  μας κάνει να απορρίπτουμε προφανείς αλήθειες μπροστά στα μάτια μας (σκοτεινή πλευρά Τοξότη). Αντίθετα αυτόν το τελευταίο 1,5 χρόνο ήταν η στιγμή για μας συλλογικά να αναζητήσουμε μια πιο φρέσκια οπτική στα πράγματα, να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να προσπαθούμε μέσα από την περιέργεια να συντηρήσουμε ένα διάλογο με το διπλανό μας χωρίς να θεωρούμε ότι είμαστε ειδήμονες σε όλα (ανώτερη πλευρά Διδύμων). Νομίζω ότι με κάποιον τρόπο αυτά τα θέματα έκαναν πιο έντονη την παρουσία τους το διάστημα που μας πέρασε, αλλά δεν υπάρχει λόγος να επεκταθώ σε αυτό περισσότερο.

Από τις 19 Ιανουαρίου 2022 οι Δεσμοί της Σελήνης περνάνε στον άξονα Σκορπιού-Ταύρου, όπου και θα παραμείνουν για τον επόμενο 1,5 χρόνο. Αυτός ο άξονας σχετίζεται με την ασφάλεια, όχι μόνο την υλική αλλά και τη συναισθηματική. Τι καλούμαστε λοιπόν συλλογικά να αντιμετωπίσουμε και να θεραπεύσουμε για να προχωρήσουμε παρακάτω στο ταξίδι μας;

Ο Σκορπιός συμβολίζει το μετατραυματικό στρες από άσχημα γεγονότα που σε όλους μας έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εμπειρίας μας. Είναι όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα που οι άνθρωποι κατά καιρούς είτε κουβαλάμε μέσα μας και αρνούμαστε να τα δούμε ή τα καταπιέζουμε γιατί είναι πολύ επώδυνο να τα αντιμετωπίσουμε. Συναισθήματα όπως η ζήλια, ο θυμός, το άγχος, ο φόβος, η οργή, αλλά και η ανασφάλεια που προκαλεί η καχυποψία, οι πληγές που όλοι κουβαλάμε καθώς και θέματα taboo που οι άνθρωποι δε συζητάμε εύκολα, όλα αυτά ανήκουν στο μυστηριώδες τοπίο του Σκορπιού. Κάθε ένας από εμάς θα κληθεί στον τομέα που τον αφορά να έρθει σε επαφή με τα πιο σκοτεινά σημεία της ψυχής του και να δει πόσο τρωτός αισθάνεται και κατά πόσο μπορεί αυτά να τα φωτίσει με απόλυτη και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Έχει έρθει η στιγμή δηλαδή να τα βγάλουμε στην επιφάνεια για να τα θεραπεύσουμε.

Ποιο μπορεί όμως να είναι το αντίδοτο στο ‘’δηλητήριο’’ του Σκορπιού; Η απάντηση είναι η απλότητα του Ταύρου. Σα ζώδιο της γης με σύμβολό του μια αρσενική αγελάδα ο Ταύρος συμβολίζει τα ‘ένστικτα’ που όλοι έχουμε μέσα μας και που με τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής δυσκολευόμαστε να αφουγκραστούμε. Σκεφτείτε το εξής: Ένα ζώο –σε αντίθεση με τον άνθρωπο πολλές φορές- γνωρίζει και πότε πρέπει να φάει -γιατί πεινάει- κ πότε θέλει να κοιμηθεί –γιατί χρειάζεται ξεκούραση- και το κάνει χωρίς να φιλοσοφεί και να αναλύει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απόφασής του αυτής. Ο Ταύρος συμβολίζει ότι στα απλά πράγματα μπορεί να κρύβεται η σοφία, μια σοφία που είναι γήινη, πρακτική και μας κρατά προσγειωμένους και σε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι η αγκαλιά από ένα φίλο, ένα δυνατό ξεφύσημα που διώχνει την ένταση της στιγμής, είναι η επίγνωση του σώματός μου και των αναγκών του. Διορθώνουν όλα αυτά το πρόβλημα; Πιθανόν όχι, αλλά μας κρατούν γειωμένους και μας βοηθούν να έχουμε επίγνωση της τωρινής στιγμής ώστε να δεχτούμε ότι αυτό που είναι είναι. Αυτή είναι η απλότητα του Ταύρου. Είναι ίσως η ώρα λοιπόν– ο καθένας σε διαφορετικό πεδίο- να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε, να αναζητήσουμε μια πιο φυσική προσέγγιση στα πράγματα, να έρθουμε σε επαφή με τη Μητέρα Φύση και να θυμηθούμε πόσο σπουδαίο είναι να ακολουθείς τη φωνή της καρδιάς σου. Μπορούμε άραγε να είμαστε άνετοι με τη σιωπή ώστε να μπορέσουμε να την ακούσουμε;

Αφήστε μια απάντηση