Ο Ζωδιακός Κύκλος συμβολίζει τη συνειδητότητα του ανθρώπου. Τα δώδεκα ζώδια δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ενέργεια που διέπει το σύνολο της εμπειρίας, μας δείχνουν δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο δομείται αυτή η συνειδητότητα. Το πώς οι ενέργειες αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μας δείχνει και τον τρόπο εμπειρίας και θεώρησης της ζωής που είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο.

 

Το πρώτο ζώδιο ο Κριός συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Συμβολίζει -όπως η άνοιξη με την ανθοφορία- την αρχή του κύκλου της ζωής. Είναι παρορμητικό, της φωτιάς και η ενέργειά του είναι αρσενική. Μέσα στο αρχέτυπο του Κριού υπάρχει η δράση. Η ανάγκη να δρω αυτόνομα, βασισμένος στη δική μου πρωτοβουλία, να αυτενεργώ δηλαδή χωρίς να αφήνω τον όποιο φόβο να με επηρεάζει. Ο Κριός είναι ο πολεμιστής που μπαίνει στη μάχη και πρέπει να δείξει κουράγιο και δύναμη για να επιζήσει. Έτσι και μέσα στη ζωή φέρει μια ενέργεια που έχει την τάση να διαχέεται από το κέντρο της ύπαρξης προς τα έξω και που είναι συνώνυμη της δύναμης της θέλησης. Σε μια χαμηλότερη δόνηση μπορεί να γίνει αρκετά εγωκεντρικός, να έχει θυμό, να μην έχει τακτ και να είναι ανταγωνιστικός ή να θέλει να προβάλλει πολύ την προσωπική του δύναμη.

 

Ο Ταύρος, το δεύτερο ζώδιο είναι σταθερό, καθώς αντιστοιχεί στo μέσο της εποχής της άνοιξης, είναι ζώδιο της γης και η ενέργεια του είναι θηλυκή. Η ενέργεια τώρα από την εξωστρέφεια του Κριού γυρίζει προς τα μέσα, προς το κέντρο πάλι. Μέσα στο αρχέτυπο του Ταύρου υπάρχει η επαφή με τη μητέρα Γη και τις αισθήσεις. Η ανάγκη να αφουγκράζομαι το σώμα μου και να δρω με ηρεμία και υπομονή δημιουργώντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσω να είμαι σταθερός και να εκτιμήσω περισσότερο τον εαυτό μου. Η ενέργεια του Ταύρου είναι εναρμονισμένη με το γήινο πνεύμα, το πνεύμα της δημιουργίας και της ειρήνης, της εσωτερικής ηρεμίας. Σε μια χαμηλότερη δόνηση ο Ταύρος μπορεί να γίνει υπερβολικά υλιστής και άπληστος, ενώ η ξεροκεφαλιά του και ο φόβος του για την αλλαγή να τον οδηγήσει σε στασιμότητα.

 

Οι Δίδυμοι, είναι το τρίτο ζώδιο του ζωδιακού και είναι μεταβλητό, γιατί σηματοδοτεί όπως και όλα τα μεταβλητά ζώδια το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη. Είναι ζώδιο του αέρα
και η ενέργειά του είναι αρσενική. Το αρχέτυπο των Διδύμων σχετίζεται με τις έννοιες της αντίληψης, της σκέψης και της επικοινωνίας. Η ενέργεια εδώ στρέφεται πάλι προς τα έξω και αναζητά την πληροφορία. Εδώ είμαι κάτι σα συλλέκτης εμπειριών. Υπάρχει η ανάγκη να είμαι περίεργος, να ρωτώ, να μαθαίνω, να παρατηρώ τα γεγονότα, να μεταφέρω σκέψεις και ιδέες. Ο λόγος και το νοητικό πεδίο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους Διδύμους καθώς το να αφήνουν το μυαλό στάσιμο είναι κάτι κόντρα στη φύση τους. Αντίθετα, το να το οδηγούν σε μια πιο ευρεία οπτική μέσα από τη συνεχή αλληλεπίδραση είναι αυτό που μετράει περισσότερο για αυτούς. Σε μια χαμηλότερη δόνηση οι Δίδυμοι μπορεί να γίνουν αρκετά επιφανειακοί μέσα σε αυτή την αέναη αναζήτηση της πληροφορίας, να βαριούνται εύκολα, να είναι άστατοι ή να υποφέρουν από νευρική υπερένταση κ αγωνία σαν αποτέλεσμα του ότι έχουν στρεσάρει το μυαλό τους.

 

Ο Καρκίνος, το επόμενο ζώδιο είναι παρορμητικό και σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού. Είναι ζώδιο του νερού και η ενέργειά του είναι θηλυκή. Εδώ πάλι η συνειδητότητα στρέφεται εσωτερικά και χτίζοντας ένα προστατευτικό περίβλημα από τον έξω κόσμο αναζητά τις απαντήσεις μέσα στο δικό της υποκειμενισμό. Το αρχέτυπο του Καρκίνου σχετίζεται με τα μητρικά συναισθήματα και την εσωτερική ζωή. Εδώ έχω την ανάγκη να βοηθήσω, να θεραπεύσω και να είμαι υποστηρικτικός προς τον εαυτό και τους άλλους. Ο κόσμος του συναισθήματος, της έντονης φαντασίας και κυρίως του ενστίκτου είναι ο κόσμος του Καρκίνου, ένας κόσμος αφοσίωσης και ρομαντισμού που εστιάζει στην
εσωτερική ζωή και το οικείο. Ο Καρκίνος χρειάζεται να αλληλεπιδρά με τον έξω κόσμο, ενώ παράλληλα να τον προστατεύει δείχνοντας εμπιστοσύνη σε αυτά που το σύμπαν έχει να προσφέρει. Σε μια χαμηλότερη δόνηση η ενέργεια του Καρκίνου μπορεί να γίνει αποπνικτική, εξαιτίας της υπερβολικής προστασίας που κάνει τους άλλους να ασφυκτιούν. Μπορεί ακόμα να γίνει χειριστικός, υπερβολικά ανασφαλής και προσκολλημένος.

 

O Λέων το πέμπτο ζώδιο του Ζωδιακού είναι σταθερό, γιατί είναιστο μέσο του καλοκαιριού και είναι ζώδιο της φωτιάς, ενώ η ενέργειά του είναι αρσενική. Από την εσωστρέφεια του Καρκίνου εδώ έχουμε πάλι μια στροφή προς τα έξω, γιατί η ενέργεια του Λιονταριού έχει ανάγκη έκφρασης. Το Λιοντάρι έχει ανάγκη να επιβεβαιώσει το ποιο είναι, την προσωπικότητά του. Εδώ αρχετυπικά έχω ανάγκη να βγάλω προς τα έξω τη δημιουργική μου ορμή και τα χαρίσματά μου, να παίξω και να χαρώ τη ζωή. Μέσα στο αρχέτυπο του Λέοντα βρίσκεται η εξέλιξη του εγώ, το πώς κινούμαι μέσα σε οτιδήποτε συμβαίνει με γνώμονα εμένα. Η καρδιά, η γενναιοδωρία της και η θετική στάση προς τη ζωή χαρακτηρίζουν την ενέργεια του Λέοντα μαζί με την ανάγκη να είναι αρχηγός, να έχει αυτοπεποίθηση και να δραματοποιεί τις καταστάσεις και τα γεγονότα, ώστε να αντλεί έμπνευση για το μέλλον. Σε μια χαμηλότερη δόνηση ο Λέων μπορεί να γίνει κυριαρχικός, αλαζονικός και δεσποτικός, να τείνει προς το μελοδραματισμό και να έχει μόνιμη ανάγκη την προσοχή, τόσο που χωρίς αυτή να μαραζώνει.

 

Η Παρθένος έκτη κατά σειρά μας οδηγεί ακριβώς στο μέσο του ζωδιακού. Ως μεταβλητό ζώδιο συμβολίζει το πέρασμα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Είναι ζώδιο της Γης και η ενέργειά της είναι θηλυκή. Μέσα στο αρχέτυπο της Παρθένου υπάρχει η ταπεινότητα, η πρακτική υπηρεσία καθώς και η ανάγκη να οδηγηθεί από ένα ιδανικό. Ένα ιδανικό που θα τη βοηθήσει να εξασκήσει τις ικανότητές της με υπομονή και θα την οδηγήσει στην ολοκλήρωση. Η Παρθένος οδηγείται από την επιθυμία να τελειοποιήσει τον εαυτό της. Εδώ υπάρχει ο ρεαλισμός, μια ειλικρινή εκτίμηση αυτού που συμβαίνει καθώς και η ικανότητα να είμαι ακριβής που συνήθως εκφράζονται μέσα από την εργασία και την εξυπηρέτηση προς τους άλλους. Η Παρθένος είναι ο πρακτικός θεραπευτής, οργανωτικός, μεθοδικός και ευσυνείδητος. Σε μια χαμηλότερη δόνηση η ενέργεια της Παρθένου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικριτική, αναλυτική υπερβολικά λογική και με διάθεση να έχει πάντα δίκιο. Ακόμα τείνει προς τη μελαγχολία και την αμφιβολία, ενώ συχνά φοβάται την αρρώστια.

 

Ο Ζυγός είναι το πρώτο από τα επόμενα έξι ζώδια που κλείνουν το ζωδιακό. Στα πρώτα έξι ζώδια η συνειδητότητα στρέφεται προς το πιο προσωπικό και υποκειμενικό, ενώ από το Ζυγό και μετά υπάρχει μια αλλαγή προς πεδία πιο κοινωνικά όπου σημαντικό ρόλο έχει  η αντίληψη της εμπειρίας των άλλων. Ο Ζυγός ως παρορμητικό ζώδιο εγκαινιάζει το φθινόπωρο, είναι ζώδιο του αέρα και η ενέργεια του είναι αρσενική. Μέσα στο αρχέτυπο του Ζυγού υπάρχει η διπλωματία και η συμφιλίωση των αντιθέτων. Εδώ έχω την ανάγκη να σχετιστώ με τους άλλους κατανοώντας τη δική τους οπτική χωρίς όμως να χάσω και τη δική μου. Έτσι, το ταξίδι του Ζυγού γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για να βρεθεί η εσωτερική αρμονία και η συναισθηματική ισορροπία. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί κόπο γιατί είναι δύσκολο να συνυπάρχεις χωρίς να συμβιβάζεις την ουσία. Η αισθητική και η δημιουργία ενός όμορφου περιβάλλοντος είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένα με το Ζυγό, γιατί βοηθούν στο να έχει ηρεμία και ειρήνη. Ο Ζυγός γνωρίζει ότι το όλο αποτελείται από μέρη. Αυτά τα διαφορετικά μέρη του όλου καθώς και την εσωτερική του πληρότητα τα αναζητά στις σχέσεις του με τους άλλους. Σε μια χαμηλότερη δόνηση ο Ζυγός μπορεί να γίνει ματαιόδοξος, να συμβιβάζεται πολύ εύκολα, να αποφεύγει το θυμό επειδή φοβάται τη σύγκρουση και να δίνει υπερβολική έμφαση στο status του.

 

Ο Σκορπιός που αντιστοιχεί χρονικά στο μέσο του φθινοπώρου είναι σταθερό ζώδιο του νερού και διέπεται από θηλυκή ενέργεια. Μέσα στο αρχέτυπο του Σκορπιού υπάρχει το μυστήριο και η δύναμη της μεταμόρφωσης. Εδώ έχω ισχυρή θέληση, έχω ανάγκη να είμαι έντονος, κατανοώ τι εστί δύναμη και αναζητώ να μεταμορφώσω τον εαυτό μου μέσα από βαθιά συναισθηματικές σχέσεις. Ο Σκορπιός δρα βασιζόμενος στο βαθύ και έντονο συναίσθημα και όχι στη λογική. Το σεξ και ο θάνατος είναι δύο από τα πεδία που τον έλκουν, γιατί και τα δύο αναμοχλεύουν αυτό το έντονο συναίσθημα. Η ενδοσκόπηση ταιριάζει στη συνειδητότητα του Σκορπιού, γιατί οτιδήποτε κρύβει σε ένα βαθύ ψυχικό επίπεδο, όπως φόβο, πάθος, θυμό επιζητά να το φέρει στην επιφάνεια ώστε να μάθει  να το διαχειρίζεται. Είναι ευρηματικός, διαπεραστικός και μπορεί να μαγνητίζει. Κυρίως όμως χρειάζεται να αυτοαναλύεται, γιατί είναι απαραίτητο για την εξέλιξή του. Σε μια χαμηλότερη δόνηση ο Σκορπιός μπορεί να γίνει πολύ κτητικός, ζηλιάρης, μυστικοπαθής και εκδικητικός, γιατί δεν ξεχνά εύκολα. Μπορεί ακόμα να μην εμπιστεύεται καθόλου και να τείνει προς το φανατισμό.

 

 Ο Τοξότης μας δείχνει το πέρασμα από το φθινόπωρο στο χειμώνα. Είναι μεταβλητό ζώδιο, της φωτιάς και η ενέργειά του είναι αρσενική. Μετά τα βαθιά νερά του Σκορπιού η συνειδητότητα στρέφεται προς τα έξω και αναζητά την επέκταση και τη διεύρυνση σε νέους ορίζοντες. Μέσα στο αρχέτυπο το Τοξότη υπάρχει ο Φιλόσοφος, ο αιώνιος Αναζητητής. Εδώ έχω ανάγκη να ψάξω για την αλήθεια και για το νόημα της ζωής. Να είμαι ανοιχτός σε όλες τις κοσμοθεωρίες και τις πιθανότητες, καθώς και να βρω ένα ιδανικό που θα δώσει σκοπό και κατεύθυνση στη ζωή μου. Τα μακρινά ταξίδια αλλά και τα ταξίδια του μυαλού δίνουν κίνητρο στον Τοξότη να αντιληφθεί τα πράγματα σφαιρικά, να ζήσει τη ζωή σαν περιπέτεια και να έχει πίστη. Η αγάπη του για τη φύση και τα ζώα του δίνει τον ανοιχτό χώρο και την προσωπική ελευθερία που χρειάζεται για να λειτουργεί χωρίς τους περιορισμούς που τον πνίγουν. Σε μια χαμηλότερη δόνηση ο Τοξότης φοβάται τη δέσμευση, είναι ανυπόμονος, μη ρεαλιστής και υπερβολικά ανήσυχος. Μπορεί ακόμα να γίνει δογματικός και να κάνει κήρυγμα φορώντας το προσωπείο του παντογνώστη.

 

Ο Αιγόκερως, κλείνει τον κύκλο των παρορμητικών ζωδίων εγκαινιάζοντας την είσοδο στο χειμώνα. Είναι ζώδιο της γης και η ενέργειά του είναι θηλυκή, δείχνει δηλαδή μια στροφή προς τα μέσα. Το Αρχέτυπο του Αιγόκερω σχετίζεται με τον μοναχό, τον ερημίτη. Εδώ έχω την ανάγκη να είμαι αυτάρκης, χωρίς να περιμένω έγκριση από τους άλλους για το πώς να
πράξω ή να αισθανθώ. Η εσωτερική μοναξιά του Αιγόκερω τον οδηγεί να στέκεται έξω στον κόσμο αναζητώντας πρακτικά στηρίγματα, κοινωνική επιτυχία και υλική δύναμη. Χρειάζεται έναν κοινωνικό ρόλο μέσα από τον οποίο θα εκφράζει τα ενδιαφέροντά του και τις φιλοδοξίες του. Η ενέργεια του Αιγόκερω είναι πειθαρχημένη, προσηλωμένη στους στόχους και την επαγγελματική ζωή και έχει μια σοφία που ωριμάζει με το χρόνο. Η υπευθυνότητα, το καθήκον, η σκληρή δουλειά, ο αυτοέλεγχος και η υπομονή είναι τα δώρα του Αιγόκερω στο ταξίδι του για να αποκτήσει μαεστρία και να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Σε μια χαμηλότερη δόνηση ο Αιγόκερως μπορεί να γίνει άκαμπτος και σκληρός, να έχει εμμονή με το παρελθόν, να είναι υπερβολικά φιλόδοξος και υλιστής. Μπορεί ακόμα να είναι απαισιόδοξος, υπερβολικά αυστηρός και τυπολάτρης.

 

Ο Υδροχόος, το προτελευταίο ζώδιο του Ζωδιακού είναι σταθερό, καθότι στο μέσο του χειμώνα, είναι ζώδιο του αέρα και η ενέργειά του είναι αρσενική. Μέσα στο αρχέτυπο του Υδροχόου υπάρχει η ελευθερία, η ατομικότητα και ο μη συμβιβασμός. Εδώ έχω την ανάγκη να είμαι ανοιχτόμυαλος , επινοητικός, ιδεαλιστής, προοδευτικός και ίσος με τους άλλους. Σημαντικό για τον Υδροχόο είναι το μυαλό, η νόηση, οι ιδέες που απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινότητα και πηγάζουν από τη συλλογική προσπάθεια. Η αντικειμενικότητα και το επαναστατικό πνεύμα είναι ουσιαστικά στοιχεία της Υδροχοϊκής αντίληψης, όπως και η αντισυμβατική διάθεση. Ο Υδροχόος ενσαρκώνει το μέλλον, τον ουμανισμό και την πρόοδο, σπάζοντας τους κανόνες, ενώ η συνειδητότητα εδώ αποκτά τρομερή διόραση έλκοντας πληροφορίες από το συλλογικό ασυνείδητο. Σε μια χαμηλότερη δόνηση ο Υδροχόος μπορεί να γίνει υπερβολικά απρόσωπος, ψυχρός και αποστασιοποιημένος και να βασίζεται μόνο στη λογική του. Έχει επίσης την τάση να γίνεται επαναστάτης χωρίς αιτία επιδεικνύοντας μια ριζοσπαστική διάθεση χωρίς καθόλου ανεκτικότητα.

 

Το τελευταίο ζώδιο που κλείνει το Ζωδιακό είναι οι Ιχθύες. Είναι ζώδιο του νερού με θηλυκή ενέργεια και μεταβλητό, καθότι αντιστοιχεί με το πέρασμα από το χειμώνα προς την άνοιξη για να ξαναρχίσει με την είσοδο του Ήλιου στον Κριό ένας νέος κύκλος μέσα στη ροή της ζωής. Αρχετυπικά οι Ιχθύες σχετίζονται με τη διαίσθηση και το πνευματικό στοιχείο. Η Ιχθυακή συνειδητότητα εσωκλείει στοιχεία από όλα τα ζώδια που έχουν προηγηθεί και τα συνθέτει σε ένα όλο, έτσι που οι ίδιοι οι Ιχθύες γίνονται τελικά σύμβολο της ίδιας της συνειδητότητας. Εδώ έχω την ανάγκη να διαλογιστώ, να οραματιστώ τον κόσμο με τα μάτια της ψυχής και να βγάλω προς τα έξω τις δημιουργικές μου εμπνεύσεις. Ο εσώτερος κόσμος και η φαντασία των Ιχθύων τους ωθούν να βλέπουν τα πράγματα με συναίσθημα και ρομαντισμό καθώς και να συγχωρούν και να επιδεικνύουν συμπόνια για όλα τα δημιουργήματα του σύμπαντος. Η γλώσσα τους είναι αυτή των ονείρων, της μουσικής, της ποίησης και του πνευματισμού. Σε μια χαμηλότερη δόνηση οι Ιχθύες έχουν τάσεις φυγής ή επιζητούν να ‘μουδιάζουν’ το συναίσθημα  με ουσίες ή αλκοόλ για να αποφεύγουν να αισθανθούν τον πόνο. Μπορεί ακόμα επειδή είναι μη πρακτικοί να πέφτουν εύκολα θύματα εξαπάτησης και να είναι αρκετά φοβισμένοι ή να μπαίνουν εύκολα στο ρόλο του μάρτυρα που θυσιάζεται και να κυριεύονται από αυτολύπηση.

Αφήστε μια απάντηση