Ένας από τους διαχωρισμούς των δώδεκα ζωδίων γίνεται  με βάση το στοιχείο που ανήκουν. Τα τέσσερα βασικά στοιχεία στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία – από τα οποία πίστευαν ότι προήλθε ο Κόσμος- είναι η Φωτιά, η Γη, ο Αέρας και το Νερό. Κοιτώντας ένα γενέθλιο χάρτη θα δούμε ότι τα στοιχεία βρίσκονται είτε σε ισορροπία μεταξύ τους ή κάποια υπερισχύουν ή πολλές φορές υπάρχει έλλειψη σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Οι διαφορετικοί συνδυασμοί τους αντιστοιχούν σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων.

Ο Κριός, Ο Λέοντας και ο Τοξότης ανήκουν στα ζώδια της Φωτιάς. Η Φωτιά σα στοιχείο συνδέεται με την ίδια τη ζωή, την πίστη και την αισιοδοξία. Όπου υπερισχύει η Φωτιά υπάρχει εξωστρέφεια, κουράγιο να αντιμετωπίσω τη ζωή αλλά και έμπνευση, όραμα για το μέλλον.  Η Φωτιά συν-διαμορφώνει, έχει ανάγκη να εκφραστεί και παρακινεί την αλλαγή στον κόσμο. Έχει θετική ενέργεια, είναι δραστήρια και δυναμική. Όταν απουσιάζει από ένα χάρτη το άτομο δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητές του και στην ίδια τη ζωή, μπορεί να είναι φοβισμένο ή να μην έχει τόλμη και αυτοπεποίθηση βρίσκοντας δύσκολο το να αντλήσει έμπνευση από τις δυνατότητες που προσφέρει η ζωή.

Ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως ανήκουν στα ζώδια της Γης. Το βασικό στοιχείο που συνδέουμε με τα ζώδια της Γης είναι η πρακτικότητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όπου υπερισχύει η Γη υπάρχει μια ήρεμη δύναμη, αξιοπιστία και η θέληση να παλέψω με τις δυσκολίες της ζωής. Η Γη είναι επίμονη και έχει μια συνοχή και μια συνέχεια. Ο άνθρωπος που έχει Γη στο ωροσκόπιό του είναι καλά συντονισμένος με το σώμα και τις ανάγκες του, ζει σύμφωνα με τις εναλλαγές που υπάρχουν στη φύση και τον κύκλο της ζωής και όντας καλά γειωμένος μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες που προκύπτουν με σύνεση και υπομονή. Όταν απουσιάζει από ένα χάρτη το άτομο δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη γήινη πραγματικότητα, συχνά έχει θέματα με την τροφή και την ενέργεια που αυτή μας παρέχει και δείχνει μια αδυναμία να δείξει επιμονή στα δύσκολα.

Οι Δίδυμοι, Ο Ζυγός και ο Υδροχόος ανήκουν στα ζώδια του Αέρα. Το βασικό στοιχείο του Αέρα είναι η νόηση και ο κόσμος των ιδεών. Όπου υπερισχύει το στοιχείο του Αέρα, υπάρχει η ανάγκη για επικοινωνία και διαπροσωπικές σχέσεις. Το άτομο που έχει αρκετό Αέρα στο γενέθλιο χάρτη του είναι συνήθως κοινωνικό, με μια σοφιστικέ αύρα, εξευγενισμένο και με μια δυνατή λογική. Μπορεί εύκολα να αποστασιοποιηθεί από αυτό που του συμβαίνει και να κατανοήσει τον εαυτό του και τους άλλους όντας αντικειμενικό. Όταν το στοιχείο του Αέρα απουσιάζει από ένα χάρτη το άτομο δυσκολεύεται να εκφράσει τις ιδέες και τις απόψεις του, τείνει να είναι πολύ εσωστρεφές και πολύ υποκειμενικό στη αντίληψή του, ενώ μπορεί να δυσκολεύεται με αφηρημένες έννοιες και με το λεκτικό κομμάτι της έκφρασης. 

Ο Καρκίνος, Ο Σκορπιός και οι Ιχθύες είναι ζώδια του Νερού. Το Νερό συνδέεται με το συναίσθημα και την ψυχική ευαισθησία. Όταν υπερισχύει το στοιχείο του Νερού χαρίζει στον κάτοχό του μια διακριτικότητα και μια δεκτικότητα. Το άτομο με αρκετό Νερό στο γενέθλιο χάρτη του είναι διαισθητικό, προστατευτικό και με έντονη φαντασία. Συντονίζεται πολύ καλά και πολύ εύκολα με όλες τις μορφές της μη λεκτικής επικοινωνίας και συγκρατεί εύκολα στη μνήμη του εικόνες, αναμνήσεις, συναισθήματα. Το άτομο που έχει έλλειψη Νερού στο χάρτη του δυσκολεύεται πολύ να εκφράσει το συναίσθημα ή αισθάνεται πολύ αμήχανα με εκδηλώσεις έντονου συναισθήματος, τις αποφεύγει ή δυσανασχετεί με αυτές. Συχνά ‘φοράει’ ένα πιο ψυχρό και αποστασιοποιημένο προσωπείο και μπορεί να υποφέρει από ψυχοσωματικές αντιδράσεις, δείγμα καταπιεσμένου συναισθήματος. 

Αφήστε μια απάντηση